skip to Main Content
Jādara “Fine Tuning”

Jādara “Fine tuning”

Sen nav bijusi šāda enerģijas cenu krīze. It kā jau zinājām, ka agri vai vēlu tāda sāksies un atkārtosies. Šo ziemu pārdzīvosim, bet vai labāk zināsim, kā gatavoties nākamajām?

Vasaras sākumā, sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību organizējām video semināru. Aicinām iepazīties ar video ierakstu LPS lapā.

https://www.lps.lv/lv/tiesraides-videoarhivs/videoarhivs/818-20junija-plkst-1130-videokonference-par-par-energoefektivitates-jautajumiem

Seminārā piedalījās Dagnija Blumberga no RTU, Alvils Hincs no Energodati.lv, semināra izskaņā lieliskus komentārus sniedza Mārtiņš Tīdēns no Liepājas domes.

Valdība, pilsētu mēri un uzņēmumu vadītāji ir uzdevuši samazināt patēriņus. No vienas puses ir viegli uzdot darbiniekiem samazināt patēriņu par 10%, 15% vai 20%. Bieži dzirdam, kā direktori saka: “10% vienmēr var samazināt”. Energodati.lv komanda var palīdzēt ar šādu rīkojumu izpildi. Mēs mākam savienot uzņēmuma/organizācijas vadības un inženieru pasaules. Energodati.lv platfromā izveidoti rīki un moduļi patēriņa mērķu noteikšanai. Vadībai viegli sekot līdzi un tehniskajiem ir skaidrs, kas jāsasniedz. Ko tad īsti dara praktiski? Seminārā Mārtiņš Tīdēns stāstija par “fine tuning”, no angļu valodas “pieregulēšana”. Automašīnas pirms pārdošanas ieregulē neskaitāmos testos. Dzinējus ieregulē darbam tuksnesī un aiz polārā loka. Ēkas, rūpnīcas, objekti ir katrs savādāks un tie ir jāieregulē eksperimentālā kārtā. Liepājā katra skola un bērnudārza siltummezgls ir pārregulēts neskaitāmas reizes. Līdz atrod tādu apkures režīmu, kas nodrošina labu mikroklimatu darba laikā un maksimālu samazinājumu ārpus darba laika. Salīdzinot Liepājas siltuma patēriņa profilu ar jaunajiem Energodati.lv klientiem redzam dramatiskas atšķirības. Nakts patēriņš skolās atšķiras pat 5x. Standarta skolas naktī apkurina intensīvāk, bet Liepājā 3x mazāk intensīvi, kā dienā. Cita veida aktivitātes veic ar elektrības patēriņu. Tāpat arī mēram efektivitātes projektu rezultātus. Mūsu piedāvātais risinājums ir darbu veicināšana (projekti, paradumu maiņa) un darbu rezultātu precīza mērīšana platformā Energodati.lv.

Back To Top