skip to Main Content
Enerģētiskā Krīze Un Viedie Skaitītāji

Enerģētiskā krīze un viedie skaitītāji

Enerģija ir brīvā tirgū. Ilgu laiku tas spēlēja mums visiem par labu, piedzīvojām arī negatīvas cenas. Kādu laiku baudījām ļoti zemas gāzes cenas. Politiķiem noteikti šādi ir vieglāk, nav jādodas lūgties un vienoties. Mums patērētājiem tagad nav skaidrs, pie kuras biržas ēkas sasaukt piketu. Globālais patēriņš turpina pieaugt un nerimsies līdz bremzēsies populācijas pieaugums un labklājības uzlabošanās. Katram pasaules iedzīvotājam gribās veļasmašīnu un auto mopēda vietā. Ļoti iesaku noskatīties Hans Rosling TED lekciju par globālajiem energētikas notikumiem.

Mums atliek koncentrēties uz visām iespējām, kā izmantojot esošos resursus, nezaudēt komfortu dzīvei un darbam. Ir tikai divi scenāriji, ko varam darīt. Ražot paši sev nepieciešamo enerģiju un otrs, tērēt to lietderīgāk. Tomēr jāņem vērā fizika! Enerģija ir darbs, enerģiju nav iespējams radīt no jauna vai iznīcināt, to ir iespējams pārvērst no viena veida citā. Ja skaitītāji saskaita kWh un MWh, tad tie nekur neizzūd, patērējot enerģiju ir paveikts darbs. Šī arī ir Energodati.lv platformas misija. Mēs parādam sakarības starp patērēto enerģiju un paveikto darbu.

Zināt!

Katrā organizācija ir exceļa persona. Tā ir mītiska būtne, kurai ir visi dati. Rezultātā veidojās stāsti par pamuļķiem šefiem un nebeidzmajām atskaitēm. Varbūt mūsdienas prasa lietot vienotu sistēmu, kurā galvenie enerģijas dati nonāk automātiski? Mēs piedāvājam izmantot mūsu platformu datu savākšanai un padošanai tālāk caur API vai uzreiz izmantot Energodati.lv iebūvētos rīkus pārvaldībai un datu savākšanai.

Enerģijas piegādātāji Latvijā veikuši milzu investīcijas un ir uzstādījuši viedos skaitītājus. Turklāt to datus piedāvā patērētājiem par brīvu vai par niecīgu samaksu. Iepazīsties arī ar rakstu Vai viedo skaitītāju dati mētājās miskastē? Kas jādara patērētājam? Jāpaņem pieejamie dati un jāpievieno Energodati.lv platformā, dati nolasīsies automātiski no dažādajām datubāzēm. Sadales Tīkls juridisko klientu skaitītājus var pievienot Energodati.lv platformai automātiski un par 0,00 EUR. Līdzīgi var pievienot siltuma un gāzes skaitītājus. Platformā ir gatavi rīki apkures analīzei. Sistēma precīzi parādīs cik dažāds ir siltuma patēriņš pie dažādiem laika apstākļiem. Dod uzdevumu tehniķiem regulēt labāk un sekot izmaiņām Energodati.lv platformā. Vienkāršākais veids ir pasūtīt komfortu ēkā, tehniskajiem cilvēkiem ir jānoziņo, kāds ir darba laiks un kādu ekonomiju uzstādīt ārpus tā. Esošās apkures sistēmas jau ir aprīkotas ar regulatoriem, kas to spēj darīt. Kādam ir jānokāpj pagrabā un jāsaspaida pogas uz vadības blokiem. Energodati.lv platforma atbildēs uz mītiem un parādīs, kāds režīms ir izdevīgs un kādi ieregulējumi nav nostrādājuši. Ievadot Energodati.lv platformā citus “darbus” iegūsiet tādu pašu analīzi. Kas ir darbs? Saražotais daudzums, nostrādātās stundas, apmeklētāju skaits, pārdotās kafijas krūzes, piegādātais dzeramais ūdens utt.

Enerģijas izniekošanas veidi

Visi procesi, kas balstīti uz cilvēcisko faktoru. Neesot iespējai automatizēt procesu ir jāparāda operatoriem atšķirības patēriņā un darbā (KPI)? Tās redzot cilvēkiem būs cita attieksme. Pievienojot kādu bonusa sistēmu var iegūt labus rezultātus.

Nepareizi ieregulēta automātika. Uzmet aci automātikas blokiem, ja tajos ir nepareizs pulkstenis un datums, tad tā jau būs pazīme, ka kaut kas var strādāt labāk. Ražošanā operatori un tehnologi var izvēlēties dažādas procesa receptes, varbūt ir jāiet uz risku un jāizvēlās ekonomiskāki darbības režīmi.

Koncentrēšanās uz apgaismojumu. Jā, diožu gaismekļi ir efektīvi, mainam. Tomēr bieži tieši ar aci neredzamie patērētāji tērē daudz vairāk. Sadega vecais dzinējs? Vai pārtīt? Jauns terēs daudz mazāk. Visi sildītāji, kausētāji, dzesētāji ir jāliek zem lupas. Nakts audits strādā. Pastaiga pa objektu ārpus darba laika ir noderīga. Visas skaņas ir enerģija. Šņāc saspiesta gaisa līnijas? Dīc dzinēji un sūkņi? Seko līdzi nakts patēriņiem Energodati.lv stundu patēriņu sadaļā. Varbūt kas lieks un jaudīgs darbojas ārpus darba laika?

Plānošana. Tik daudz ko var saplānot labāk, lai iekārtas strādātu vienmērīgāk. Dažreiz ir iespēja ražot uz noliktavu un nevis raustīt visus režīmus. Ieklausies darbiniekos, izveido ideju banku, tik bieži organizacijā esošie darbinieki zina, kā tērēt mazāk, bet tiem nav iespēja tapt sadzirdētiem. Izstrādā precedūras dikstāvēm. Aizvērās skola dēļ kovida? Apstājās ražošanas līnija dēļ bojājuma? Instruē darbiniekus, kas jāizslēdz šādu notikumu gadījumā.

Lai mums visiem veiksmīgs 2022. gads

Novēlu mums visiem izturēt šo enerģētisko krīzi, kļūt stiprākiem un gudrākiem. Novēlu acu gaišumu un spēju redzēt ārpus “atmaksāšanās laikam”. Lai mums visiem daudz naudas, resursu un iespēju uzlabot savas ēkas, ražotnes un objektus, padarīt tos spējīgus darboties ar mazāku enerģijas daudzumu. Tad arī būs vieglāk saražot pašiem enerģiju un lieko pārdot kaimiņiem.

Back To Top