skip to Main Content
Attālināta Skaitītāju Nolasīšana

Attālināta skaitītāju nolasīšana

Skaitītāji skaita naudu. Energodati.lv platformu uzturam un attīstam ar augstu atbildības sajūtu. Ir jāveic zināms ceļš no skaitītāja rādījuma līdz rēķinam un naudai kontā. Protams, nekas nav lētāks par sistēmu, kurā klients pats aiziet pie skaitītāja, pats aprēķina patēriņu, sareizina to ar tarifu un bankā pats veic maksājumu. Ar šo sistēmu nespēj konkurēt neviena attālināta skaitītāju nolasīšanas sistēma. Tomēr ir objekti, kuros noder modernākas sistēmas. Šajā rakstā apskatīsim dažādus piemērus un izmantotās tehnoloģijas. Mums ir vairāk kā 12 gadu pieredze un aizvien uzduramies jaunumiem, tāpēc īsi dalāmies ar savu pieredzi.

Elektrības skaitītāju datu nolasīšana

Elektrības skaitītājus Latvijā visvairāk nolasa Sadales Tīkls. Gandrīz katram mums mājās ir uzstādīts viedais skaitītājs. Šiem mērķiem izmanto “lielos” skaitītājus. Tie pēc skata ir lieli un tam ir pamats, tajos iekšā ir kalendārs, pulkstenis, atmiņa, baterija un pat relejs ar kuru atslēgt elektrību, ja nav samaksāts laikus rēķins. Birojos, lielveikalos, rūpnīcās, tirgu teritorijās un īres namos izmanto “mazos” skaitītājus. Iemesls klasiskais, tie ir lētāki. Attālināti elektrības skaitītājus nolasa izmantojot pulsa izejas vai dažādus protokolus. Energodati.lv ir pieslēgti objekti ar pulsu skaitītājiem, M-bus, Modbus, DLMS u.c. Izvēloties pulsu jābūt gataviem dzirdēt no mums atbildi, ka mēs negarantējam to, ka sistēmā redzamie dati sakrīt ar skaitītāju. Iesakām izvēlēties datu nolasīšanu caur protokoliem, lai nav jālauza galva. Dati no skaitītāja “smadzenēm” pa tiešo nonāk datubāzē.

Siltuma skaitītāju pieslēgšana

Siltuma skaitītāji ir salīdzinoši sarežģītas ierīces. Ir jāmēra siltuma nesēja plūsma, tā temperatūra un tad jāaprēķina siltuma enerģija. Tātad siltuma skaitītājs bez maza kalkulatora nav iespējams. Līdzīgi, kā ar elektrības skaitītājiem nav liela pamata šādu sarežģītu ierīci padarīt primitīvu un nolasīt tās datus ar impulsu. Turklāt attālināti nolasot siltuma skaitītāju ar protokolu var saglabāt turpgaitas un atgaitas temperatūru un plūsmu. Izvēloties pulsu redzēsiet tikai kWh un viss.

Ūdens uzskaites īpatnības

Ēku ievadiem mums ir lielisks piedāvājums sadarbībā ar Sigfox. Par to sīkāk IoT sadaļā šeit. Dzīvokļu, biroju un īres telpu ūdens uzskaitei pēdējā laikā iesakām izmantot radio tehnoloģijas. Nekas nav drošāks par kebeli, bet tad esiet gatavi organizēt skaitītāju uzstādīšanu pieejamās vietās. Ūdens skaitītāju attālinātai nolasīšanai ar kabeli, pats labākais ir M-bus. Mūsu praksē ir redzēti tā novietoti skaitītāji, ka lai tiem piekļūtu ir vajadzīgs Karlsons. Sākot no 2021. g. izskatiet trīs variantus: Sigfox, radio M-bus un LoRa. Ūdens skaitītāju ražošanā ir asākā iespējāmā konkurence. Taupa uz visu iespējamo. Tāpēc ļoti iesakām izvairīties no pulsu nolasīšanas sistēmām ūdenim. Tehniski visi ūdens skaitītāji (izņemot ultraskaņas) ir ar pulsu. Tomēr izvēloties M-bus skaitītāju, Jūs uzliksiet atbildību par datu precizitāti skaitītāja ražotājam un pārdevējam. Pretējā gadījumā mūžīgi jācīnās būs ar nesakritībām skaitītāja rādījumos uz ciparnīcas un datos sistēmās. M-bus gadījumā var pieprasīt skaitītāja maiņu par garantiju, pulsa gadījumā jāmaksā inženierim par mūžīgu rādījumu pieregulēšanu attālinātas nolasīšanas sistēmās. Energodati.lv ir īpaša viedtelefona lietotne un QR kodu sistēma, skaitītāju datu verifikācijai un nesakritību ziņošanai.

Par sistēmām un gala rezultātu

Sistēmas ir bezgala daudz. Katram skaitītāju ražotājam ir kaut kāda sistēma datu nolasīšanai. Ļoti bieži mūsu klienti sūdzas, ka galā visus datus tāpat jāpārnes uz excel un tad jāveic sev vajadzīgas darbības. Energodati.lv norēķiniem piedāvā visus iespējams variantus datu integrācijai norēķinu sistēmās. Mums ir pieredze vairākos projektos, kuros ar API palīdzību dati ceļoja abos virzienos, ne tikai no attālinātās nolasīšanas uz norēķiniem, bet arī no nomnieku pārvaldības sistēmām uz attālināto nolasīšanu. 

Energodati.lv skaitītāju attālinātās nolasīšanas sistēmu, lieto arī enerģijas pārvaldībai un energoefektivitātes mērījumiem. Mūsu norēķinu sistēma un piedāvājums ir elastīgs. Vismazāk darba mums ir ar mēneša norēķinu datiem. Tie ne tikai aizņem 744 reizes mazāk vietas datubāzē, bet arī datu kvalitātes uzraudzība nav jāveic katru stundu. Savukārt, kur datus izmanto ražošanas ražības novērtēšanai, uzņemamies īpāsas rūpes par datu kvalitāti un sistēmas darbu.

Ko iesakām darīt pirms uzsākt sistēmu veidot. Pērciet skaitītājus ar atvērtā tipa protokoliem. Aizvērtas sistēmas nozīmē mūža laulību ar vienu uzņēmumu. Ejot uz pilnu rēķinu automatizēšanu veidojiet MPID (mērījuma punkta identifikācijas kodus), tie būs kodi, kuri nekad nemainās. Tā ir liela kļūda veidot automatizētas sistēmas, kurās ar datiem mainās balstoties uz skaitītāju numuriem vai nomnieku nosaukumiem. Pievērsiet uzmanību skaitītāju kvalitātei un uzstādīšanai. Ūdens skaitītāji zaudē precizitātes klasi, ja tos montē ar ciparnīcu sāniski. Izlemiet vai tiešām vienmēr būs pieejams personāls, kas apkalpos Jūsu sistēmu. Mūsu vecākajiem objektiem ir 12 un vairāk gadu, turpinām tos apčubināt un uzpasēt. Pievērsiet uzmanību baterijām, vai skaitītāji pēc darba mūža ir jāizmet ārā vai tos var pārbaudīt, ielikt jaunas baterijas un turpināt lietot. Ir tehnoloģijas, ka neļauj nolasīt datus biežāk, kā 3x mēnesī. Izlemiet vai vēlaties īrniekam piedāvāt skatīties savus datus par stundām, izsūtīt tiem brīdinājumus par anomāliem patēriņiem vai pievienot rēķinam patēriņu pārskatu interaktīvā veidā.

Energodati.lv attīstība nekad nebūs galā. Mēs strādāsim lai mūsu sistēma kļūtu par vislabāko palīgu cilvēkam ceļā un klimata neitrālo pasauli.

Back To Top